Yükleniyor...

 Çatı Uygulamaları

Garantili çatı çözümleri.

.

Çatı Uygulamaları


Evlerde, İç ortamı dış atmosfer koşullarından ayıran sistemlere çatı uygulamaları adı verilmektedir. Çatı modelleri iklim, binanın yüksekliği gibi koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çatı tamiratları, onarımı ya da çatıların yapım yoğun yağış dönemleri dışındaki zamanlarda gerçekleştirilmektedir. Kaplama malzemesine göre çatılar; Bitüm esaslı çatı, çimento esaslı kaplama çatı, kil esaslı çatı, metal esaslı çatı, plastik esaslı çatılar olarak sınıflandırılmaktadır.

Çatı Isı Yalıtımı

Binaların olumsuz dış etkilere karşı korunabilmesi için iç ve dış cepheleri ile çatı ve temellerinden ısı kaybını önlemek amacıyla yapılacak uygulamaların tamamına ısı yalıtım uygulamaları adı verilmektedir. Daha konforlu ve sağlıklı yaşam alanları oluşturmak için doğru malzeme ile yapılmış ısı yalıtımı önem kazanmaktadır. Çatı ısı yalıtımının %20-25 gibi enerji tasarrufu sağladığı gözlemlenmiş olup mevsimsel hava değişikliklerinin olumsuz etkilerini azalttığı tespit edilmiştir. Çatı ısı yalıtımında taş yünü, cam yünü, xps, eps gibi dansitesi yüksek izolasyon malzemeleri tercih edilmektedir.

Çatı Aktarma

Binalardaki su yalıtımında en önemli etken olan çatılar zamandan ve mevsimsel koşullardan etkilenerek işlevselliklerini kaybederler. Bu işlevselliği tekrardan sağlamak için yapılacak olan çatı aktarma uygulamasında kiremitlerin kontrolleri, su yalıtım ya da membran örtüsünün değiştirilmesi, çatı taşıyıcılarının güçlendirilmesi, gizli derelerde varsa tamiratların yapılması, baca ve asansör kulelerinin kontrol işlemleri gerçekleştirilir.

Çelik Çatı Konstrüksiyon

Metal kolon ve taşıyıcıların ankraj yardımıyla yere monte edilmesi sonucu gerçekleştirilen yeni nesil, teknolojik yapı sistemleridir. Uzun vadede kalıcı ve güvenilir hizmet sunan çelik konstrüksiyon yapı teknolojisini özellikle büyük yapılarda ve çalışma sahalarında tercih edilmektedir. Çelik Konstrüksiyon çatı üzerinde membran, shingle, sandwich panel uygulamalrı yapılabilmektedir.

Kiremit Uygulaması ( Kil Esaslı )

Ahşap karkas üzerine veya kaplama tahtalı çatı tipine uygundur. Mevcut çatınızın ahşap aksamı yetersiz olduğu takdirde kiremit uygulaması yapılmadan önce ( kereste ile güçlendirilmeli ) en az 9 mm. OSB uygulaması yapılmalıdır. OSB uygulaması tamamlandıktan sonra koruma örtüsü olarak kiremit altına 3 mm polyester membran zemine yapıştırılacak çatınız kiremit uygulaması için uygun konuma gelecektir. Çatı eğiminin % 30 dan fazla olması durumunda çatı çevresi son 3 sıra çivi yardımı ile monte edilecektir.

Membran Uygulaması ( Bitüm Esaslı )

Çatınızda çift kat membran kullanılmalıdır. İlk kat membran polyester keçe taşıyıcılı 3 mm kalınlığında ikinci kat membran 4 mm kalınlığında arduazlı membran uygulaması yapılmalıdır. ( Birinci kat cam tüllü 2 mm membran uygulaması da yapılabilmektedir. ).Membranın yapışacağı zeminin temiz ve kuru olmasına dikkat edilmeli, iyi bir tutuculuk sağlaması için, zemine bir kat Likit astar sürülmelidir. Tam yapıştırma sisteminde, üstteki membranın zemine veya alt membrana değdiği tüm yüzeylere eritilerek uygulanır. Membran ruloları enden ve boydan 10cm bindirilmelidir. Membran sıraları, tüm katlarda eğim doğrultusunda dik yönde oluşturulmalı, sıralar arasında şaşırtma uygulanarak, ek yerlerinin olabildiğince kesişmemesine ve üst üste gelmemesine dikkat edilmelidir.

Shıngle Uygulaması Bitüm Esaslı

Ahşap, çelik karkas üzerine veya kaplama tahtalı çatı tipine uygundur. Mevcut çatınızın ahşap ya da çelik aksamı yetersiz olduğu takdirde shingle uygulaması yapılmadan önce en az 9 mm. OSB uygulaması yapılmalıdır. OSB uygulaması tamamlandıktan sonra birinci kat 3 mm polyester membran zemine yapıştırılacak çatınız shingle uygulaması için uygun konuma gelecektir. Shingle uygulaması esnasında her levha ısıtılarak yapıştırılacaktır. Çatı eğiminin % 30 dan fazla olması durumunda ise çivi yardımı ile monte edilecektir.